Alla beställningar skickas direkt från vårt lager i Mölndal

Vad är en alkomätare?

|17/01, 2024

Alkoholmätare, alkometer eller alkomätare är en apparat för att uppskatta mängden alkohol i en persons blod genom ett utandningsprov. Alkoholmätaren används främst av polisen i utandningskontroller för att undersöka om förare är nyktra, men används även av bland annat Tullen, sjöpolis, yrkesförare och privatpersoner.


En alkomätare är ett instrument som mäter alkoholnivåer genom utandningsluften. Även om alla produkter på marknaden delar det övergripande syftet att bedöma lämpligheten för bilkörning, skiljer de sig åt i teknik, pris och tillförlitlighet. Det är därför essentiellt att förstå hur mätaren fungerar. En alkomätare med halvledarceller mäter bristen på syre i utandningsluften. Halvledarceller har ett något sämre rykte än bränsleceller, och experter hävdar att mätningen kan påverkas av faktorer som andningsmönster och munvatten. Bränsleceller förbränner istället alkoholen i utandningsluften och genererar en ström som mätaren avläser. Även om denna sensortyp dominerar i högkvalitativa mätare och alkolås, finns det undantag. Själva tekniken är ingen garanti för mätningens kvalitet, men det finns andra sätt att bedöma en alkomätares pålitlighet.

Nykterhetskontroller utgör en daglig rutin inom trafikövervakningen. Gränsen för rattfylleri satt vid 0,2 promille. Det är avgörande att mätningen är säker och tillförlitlig, med fokus på djup utandningsluft och snabbhet. Polisen har under många år använt Dräger Alcotest 6820 och Dräger Alcotest 7000 som ett sållningsinstrument i sina kontroller. Dräger Alcotest 6820 och Dräger Alcotest 7000 är speciellt utformad för professionell provtagning och använder bränslecellsteknik, vilket uppfyller kraven för yrkesmässig användning. Funktioner som utskrift och lagring utgör centrala aspekter i yrkesmässiga mätare, och Dräger Alcotest 6820 och Dräger Alcotest 7000 erbjuder dessa samt andra nödvändiga funktioner.